Menu Content/Inhalt
 
Kako zamenjati pnevmatiko Natisni
ponedeljek, 04. avgust 2008

Kako zamenjati pnevmatiko (približno pol ure)?

Če je z eno od pnevmatik kaj narobe, morate najprej pomisliti na varnost. Če avto stoji, ga ne skušajte premikati, saj tudi kratka vožnja lahko spravi v nevarnost vas in druge udeležence v prometu.


Če do težave pride med vožnjo, npr. do počasnega ali nenadnega razpočenja, skušajte čim bolj varno zmanjšati hitrost (najbolje na nič več kot 10 km na uro) in se umakniti s ceste. NE menjajte gume na odstavnem pasu, saj bi s tem ogrožali svojo varnost. Stopite do najbližjega telefona za klice v sili in pokličite pomoč.

 

Lotimo se dela

Če so opozorilne luči prižgane, motor ugasnjen, avto v vzvratni prestavi (če ima ročni menjalnik), ročna zavora aktivirana, ste pripravljeni, da se lotimo dela. Začnimo od začetka. Avtoplašča ne morete zamenjati, ne da bi zamenjali celo kolo. Ampak ne skrbite. Ni tako težko, kot si morda mislite.

  1. pomembno je, da vsi sopotniki izstopijo iz vozila, da tako zmanjšate njegovo težo, nato si pripravite rezervo gumo. Orodje, ki ga potrebujete, mora biti del opreme avtomobila. Poglejte v priročnik, kaj imate in kje se nahaja.
  2. V primeru da imate jeklena platišča najprej odstranite pokrov na kolesu, ki ga menjate. Navadno gre z vzvodom čisto enostavno. Potem za pol obrata popustite matice kolesa (namenski ključ je del orodja, ki se nahaja v vozilu). Če ne popustijo, si morate pomagati s težo celega telesa.
  3. Pod avto na dvižni točki, ki je najbliže kolesu, ki ga menjate, namestite dvigalko. (V priročniku avtomobila je napisano, kje se nahaja.) NE nameščajte dvigalke kjerkoli, saj se lahko zruši. Sedaj ste pripravljeni, da avto dvignete.
  4. Ko se avto začne dvigati od tal, namestite rezervno gumo pod ogrodje, da bo služila za nekakšno varnostno blazino, če dvigalka zdrsne. To se lahko zgodi tudi na ravnem, zato ne smete NIKOLI pod vozilo, ko menjate gumo. Ko je kolo popolnoma dvignjeno od podlage, odvijte matice po diagonalnih parih, jih odstranite in položite na varno mesto, da jih ne izgubite.
  5. Odstranite kolo in ga položite pod avto. Potem vzemite rezervo in jo namestite na mesto kolesa, ki ste ga odstranili. Namestite matice in to ravno obratno, kot ste jih odstranjevali. Privijte jih samo toliko, kolikor zmorete z roko.
  6. Spustite dvigalko, da se zamenjano kolo dotakne tal. Potem s ključem rahlo privijte matice. Odstranite poškodovano pnevmatiko izpod vozila in do konca spustite vozilo. Na koncu odstranite dvigalko in do konca zategnite matice.

 

Čestitamo! Uspeli ste. Pospravite orodje in poškodovano pnevmatiko na svoje mesto in namestite pokrov.
NE POZABITE – večino vozil nadomestni pnevmatiki dovoljuje vožnjo samo do hitrosto 50 km na uro, zato čim prej obiščite enega od Vulco servisov  in pomagali vam bomo
.

Zadnja sprememba ( ponedeljek, 04. avgust 2008 )
 
< Nazaj   Naprej >

Išči po strani

Delovni čas:

Ponedeljek - Petek7:30 - 19:00
Sobota 8:00 - 12:00
Nedelja Zaprto

Hitri kontakt:

    Avto servis Jerala Profil
    Virmaše 190

    mob: 031/277-772
    tel: 04/515 37 32
    fax: 04/515 37 33

Vprašajte nas


Vnesite svoje ime
E-poštni naslov:
Telefonska številka:
Sporočilo:

© 2017 www.avtoservis-profil.si - Pravi avtoservis, mi poskrbimo za vaš avto. Kakovostno in ugodno. Izvedba Studio Odtisi