Menu Content/Inhalt
 
Nasveti v zvezi s pnevmatikami Natisni
ponedeljek, 04. avgust 2008

Pregled pnevmatik (približno 5 minut)

 

Priporočamo, da stanje vaših pnevmatik pregledujete vsakih 14 dni ali pred vsako daljšo potjo. Zmogljivost pnevmatik, še zlasti učinkovitost zaviranja na mokrem, se občutno zmanjša, če je globina profila manjša od 2 mm. Obrabljene pnevmatike zmanjšajo učinkovitost zaviranja, vodljivost in pospeševanje, kar so bistvene prvine za ohranjanje varnosti. Poleg tekalne plasti pregledujte tudi notranje in zunanje bočnice vaših pnevmatik, da nimajo morda izboklin, zarez ali razpok.
 

Vožnja s premalo ali preveč napolnjenimi pnevmatikami zmanjša vodljivost vašega avtomobila, lahko pa postane tudi nestabilen. Če zahtevate varnost, redno preverjajte tlak. Kakšen tlak je primeren za vaše pnevmatike, lahko najdete v priročniku vašega avtomobila. Ustrezen tlak pripomore k daljši življenjski dobi pnevmatik, povečuje vašo varnost in omogoča optimalno porabo goriva. Ne pozabite – pnevmatike so lahko premalo napolnjene, ne da bi se to opazilo na prvi pogled.


Redno preverjajte, če prihaja do nepravilne obrabe.

 

Če vaša pnevmatika ni enakomerno obrabljena po celi površini, bi to lahko bilo zaradi previsokega ali prenizkega polnilnega tlaka. Če je obrabljena samo na enem robu, je to lahko posledica slabe naravnanosti koles. V takšnem primeru potrebujete strokovnjaka, da to preveri na enem od namenskih strojev. Ne skrbite, v kolikor obiščete Vulco servis, vam to ne bo vzelo veliko časa in ne bo stalo niti približno toliko, kot si morda mislite.

 

Ne skušajte prihraniti pri rezervni pnevmatiki.

 

Četudi nikoli ne uporabite svoje rezervne pnevmatike, je zelo pomembno, da je ves čas v dobrem stanju. Bolje je problem odkriti v garaži, kot pa ponoči ali v dežju obtičati ob robu ceste. Poleg tega je prekršek, če namestite rezervno pnevmatiko, ki ni primerna za na cesto.

Nasveti za voznike

 

Za voznike

   nasveti za pravilno izbiro, montažo in uporabo pnevmatik     

1. Pri nakupu izberite pravilno pnevmatiko. Navodila daje praviloma proizvajalec vozila, ki določa dimenzijo, nosilnost, hitrostni razred, polnilni tlak, dimenzije platišč in drugo.

2. Plašče montirajte vedno le na ustrezna, čista in nepoškodovana platišča. Plašče brez zračnice (tubeless) lahko montirate le na platišča, ki so predvidena za tako montažo.

3. Pri vgradnji novih plaščev brez zračnic (tubeless) obvezno zamenjajte ventil. V nove plašče, ki morajo biti opremljeni z zračnico (in ščitnikom), dajte vedno nove zračnice (in ščitnike) predpisanih dimenzij.

4. Pri montaži je potrebno kolesa dinamično uravnotežiti in to ponoviti vsakih 5 do 8 tisoč km, pri zelo hitrih vozilih pa še prej.

5. Plašče polnite do tlaka, ki ga je predpisal proizvajalec vozila. Če teh podatkov ni, upoštevajte polnilne tlake proizvajalca pnevmatike. Tlak kontrolirajte vsakih 14 dni oziroma po potrebi. Posebno bodite pozorni na tlak v plaščih na notranjih pozicijah dvojnih koles. Prenizek tlak v plašču povzroča trajne poškodbe plašča. Z zelo zmanjšanim tlakom ali celo brez tlaka tudi v primeru defekta ne smete voziti, niti na krajših razdaljah.

6. Plašči se starajo zaradi fizikalnih in kemičnih procesov, kar vpliva na njihovo uporabnost. To velja tudi za nerabljene ali malo rabljene plašče. Zato priporočamo da:

- po 6 letih uporabljate samo tiste plašče, ki so bili prej stalno v uporabi v normalnih pogojih;

- plašče na karavan prikolicah zamenjajte po 6, najkasneje po 8 letih;

- rezervno kolo starejše od 6 let uporabite samo v sili.

7. Na cestišču se kar najbolj izogibajte ostrim predmetom, robovom, udarnim jamam, luknjam in podobnim oviram. Če se jim ne morete izogniti, jih prečkajte z minimalno hitrostjo in čimbolj pravokotno.

8. Da bi se plašč enakomerno in na vseh kolesih enako obrabljal, mora biti vozilo tehnično brezhibno. Posebej so pomembne nastavitve podvozja (optika), ležaji, amortizerji, vzmeti, kretni mehanizem, zavorni sistem.

9. V kolikor proizvajalec vozila ne daje navodil o menjavi koles zaradi enakomerne menjave, priporočamo vsakih 5.000 do 7.000 km zamenjavo pnevmatik naprej - nazaj, tako, da ostanejo na isti strani oziroma ohranijo isto smer vrtenja.

10. Če med vožnjo občutite močnejše tresenje, se takoj vrnite k serviserju (vulkanizerju), da ugotovi vzrok.

11. Pri nakupu samo dveh pnevmatik namestite manj obrabljene pnevmatike na zadnjo os, ne glede na pogon.

12. Če je tlak za 20% manjši od predpisanega, se zmanjša število prevoženih kilometrov za 30%, poveča pa se tudi poraba goriva. Obraba pnevmatik pri hitrosti 120 km/h je dvakrat večja kot pri 70 km/h.

13. Večkrat preglejte, če plašči nimajo izboklin ali zarez, še posebej takrat, ko ste zapeljali preko ostrih robov (luknja, kamen, pločnik, robnik, bankina, udarna jama, hitrostna ovira,...). Poškodbe namreč lahko postanejo vidne tudi po večjem številu kilometrov

 

 

Zadnja sprememba ( četrtek, 22. april 2010 )
 
< Nazaj   Naprej >

Išči po strani

Delovni čas:

Ponedeljek - Petek7:30 - 19:00
Sobota 8:00 - 12:00
Nedelja Zaprto

Hitri kontakt:

    Avto servis Jerala Profil
    Virmaše 190

    mob: 031/277-772
    tel: 04/515 37 32
    fax: 04/515 37 33

Vprašajte nas


Vnesite svoje ime
E-poštni naslov:
Telefonska številka:
Sporočilo:

© 2017 www.avtoservis-profil.si - Pravi avtoservis, mi poskrbimo za vaš avto. Kakovostno in ugodno. Izvedba Studio Odtisi